Nyhetsbrev

Amazon öppnar ny väg till den svenska marknaden

Paul Öhrnberg
Amazon öppnar ny väg till den svenska marknaden

Experter inom digital handel uppmuntrar finländska företag att dra nytta av den nya e-handelsplatsen.

E-handelsjätten Amazon lanserade sin marknadsplats i Sverige i slutet av oktober. Fler nordiska länder står sannolikt i tur.

I och med att Amazon lanserades i Sverige har finländska företag fått en ny distributionskanal i Sverige och även på andra stora marknader. Många företag runt om i världen har redan spridit sig utanför sina hemmamarknader med Amazons hjälp. De som gynnas är framför allt små och medelstora företag, som annars inte har resurser för internationalisering.

Amazon har skakat om strukturerna för handeln i alla de länder där de lanserat sin tjänst. Nykomlingen uppfattas ofta som ett hot, men erbjuder också stora möjligheter.

För de finländska företagen gäller det nu att inse att de inte är immuna mot denna förändring.

 

Få finländska företag har utnyttjat Amazon

Amazon har funnits i Europa i över 20 år. Bolaget startade upp sina tyska och brittiska e-butiker 1998. Få finländska företag har dock utnyttjat Amazon som försäljningskanal.

Markus Varsikko
Markus Varsikko driver Dash Retail Consulting,
ett Helsingforsbaserat konsultföretag specialiserat på
Amazons handelsplattform. Bild: Markus Varsikko.

– Amazons lansering i Sverige innebär att finländska företag inte längre kan sticka huvudet i sanden. Mentaliteten har hittills varit den att Amazon inte berör oss. Bolaget och dess e-handelsplattform har uppfattats som krånglig och föga relevant och inte som någonting som det är värt att satsa på. Nu är Amazon plötsligt nästan här och de flesta företag måste starta från ruta ett, trots att de kunde ha prövat vingarna på den tyska handelsportalen under flera år.

Det säger Markus Varsikko, som driver Dash Retail Consulting, ett Helsingforsbaserat konsultföretag specialiserat på Amazons handelsplattform. Han uppskattar att Amazon kommer att lansera sin marknadsplats i Finland inom 6–12 månader.

– Jag har i flera år talat med företag om de fördelar som Amazons plattform ger. Jag tror att besluten nu kommer att tas snabbare när Amazon väl har kommit till Sverige," säger Varsikko.

 

Dags att förbereda sig för Amazons intåg i Finland

Enligt Varsikko ger Amazons svenska marknadsplats en möjlighet för finska företag att öva och förbereda sig inför e-handelsjättens landstigning i Finland. Han ser dock den exportkanal som Amazon erbjuder som den största fördelen.

– Finländska handelsföretag kan sin hemmamarknad, men när det handlar om export är frågetecknen många. Amazon tillåter nu handlare att expandera effektivt till Sverige och samtidigt till andra länder där Amazon är verksamt, till exempel Tyskland med en befolkning på 80 miljoner.

Hur kommer man då igång med Amazon? Markus Varsikko säger att det första ett företag bör göra är att skapa en överblick av vad Amazon betyder för den egna branschen.

– Du måste helt enkelt gå till Amazons svenska webbplats och se vilka produkter som finns till salu i din kategori. Hur många produkter det finns, om det finns bekanta märken, vilken prisnivån är och om där redan finns någon tredje part som säljer företagets egna produkter, listar han.

– Efter det måste du överväga om företagets produkter passar in i sortimentet och om priserna är konkurrenskraftiga jämfört med konkurrenterna. Om du drar slutsatsen att det finns möjligheter att konkurrera kan du till exempel diskutera med konsulter och experter som har erfarenhet av Amazon. Du kan också öka din förståelse för marknadsplatsen genom att delta i kurser eller webbinarier.

 

Arbetet måste tas på allvar

– Det innebär sin egen process och ansträngning att skapa synlighet för sina produkter där. Man får göra sin läxa. Genom att köpa reklam kan du öka synligheten snabbare. Bland de organiska sökträffarna stiger din ranking däremot ju mer du lyckas sälja. Modellen är ganska okomplicerad men den innehåller en hel del detaljer.

Enligt Varsikko är det värsta felet som ett företag kan göra när det gäller Amazon att inte bry sig om att undersöka vad kategorin som ens egen produkt placerats i innehåller.

– Om man kör med skygglappar kan man bara bli besviken och överraskad, säger han.

Mikko Hänninen
Mikko Hänninen är biträdande professor i handel vid
University of Nottingham. Bild: Mikko Hänninen.


Mikko Hänninen
, biträdande professor i handel vid University of Nottingham, bedömer att Amazons aktivitet gentemot finländska företag kommer att öka ännu mer nu när bolaget öppnat sin e-handelsplats i Sverige. Han tror också att Amazon under de närmaste åren också kommer att öppna en e-handelsplats i Finland.

– Amazon har redan tidigare varit ute och lockat finska handlare till sina e-handelsplatser och dessa ansträngningar intensifieras nu. I framtiden kommer vi att se fler och fler finländska handlare på Amazon, säger han.

 

Djärvt utnyttjande av möjligheter

Hänninen, som till vardags studerar digitala affärsmodeller, anser att finländska företag bör vara djärva när det gäller att utnyttja de möjligheter som Amazon erbjuder, särskilt om företaget har egna produkter och egen produktion. Däremot kan Amazon bli en utmaning för de återförsäljare som säljer andras produkter, eftersom där kan finnas tusentals likadana eller liknande produkter som konkurrerar. 

– Amazon är ett kostnadseffektivt verktyg för internationalisering. Amazonmodellen är lysande såtillvida, att när en handlare bestämmer sig för att utöka till Sverige, kan denne samtidigt bestämma sig för att sälja till Tyskland, Storbritannien eller till och med USA.

– Till exempel bör en liten tillverkare eller ett klädmärke baserat i Finland naturligtvis så snart som möjligt ta tillfället i akt och ta reda på hur man börjar sälja på Amazon.

 

Amazon får en positiv effekt på handeln

Enligt Hänninen kommer Amazons landstigning i Sverige oundvikligen att påverka den finländska detaljhandeln, eftersom ett stort antal handlare som är verksamma där också levererar sina produkter till Finland. Dessutom kommer leveranstiderna att påskyndas jämfört med att produkterna skulle beställas från exempelvis Tyskland. Han ser inga större orosmoln när det gäller handeln på kort sikt. När Amazon väl etablerar sig även i Finland kan det dock innebära ett verkligt hot mot inhemska detaljhandlare. 

Konsumenterna däremot gynnas av Amazons enorma utbud av produkter och låga priser. Hänninen ser också ett möjligt alternativ där Amazons svenska e-handelsplats förses med support på finska och för finländare bekanta betalningsmetoder, vilket ytterligare kommer att sänka tröskeln för köp.

Hänninen tror att Amazons effekter på längre sikt dock kommer att vara positiva för hela detaljhandeln i Finland. Förutom att ge säljarna en effektiv internationaliseringskanal tvingar den inhemska leverantörer att utveckla sin kundupplevelse och agera mer på konsumentens villkor.

Relaterade artiklar