Tidigare evenemang

När konst går på export

När konst går på export

Vem är det som för ut designen, konsten och litteraturen på en internationell marknad? Hur går det till? Agenten och kuratorn spelar en viktig roll då kulturen går på export.

I webbinariet får du möta kuratorer, gallerister, agenter och författare som alla arbetar på en internationell arena. Tillsammans med Johanna Stenback benar de ut det hårda arbetet som ligger bakom framgång och alla de möjligheter en internationell marknad skapar.

I samtalet deltar författaren Kjell Westö, kuratorn och galleristen Katja Hagelstam, företagsledaren och styrelseproffset Mirkku Kullberg, PR-agenten Anna Tillgren och kuratorn Linda Wallenberg

Evenemangsfakta

Datum och tid: Onsdag 9 december 2020 kl. 15:00-16:45 finsk tid (14:00-15:45 svensk tid).
Anmälan:
Senast den 6 december 2020 via finsve.com/kultur
Språk:
Svenska. Simultantolkning till finska.
Övrigt:
 Evenemanget är kostnadsfritt.

Till anmälan


Preliminärt program
  • 15.00-15.10 Välkomsthälsning
    Kjell Skoglund och Johanna Stenback
  • 15.10-15.30 Mirkku Kullberg och Katja Hagelstam
  • 15.30-15.50 Linda Wallenberg
  • 15.50-16.10 Anna Tillgren och Kjell Westö
  • 16.10-16.45 Gemensam diskussion samt frågor från publiken

Finsk-svenska handelskammaren förbehåller sig rätten till ändringar i programmet.


Beskrivning av talarna
Kjell Westö
Kjell Westö

Kjell Westö
Kjell Westö, född 1961, är en av Finlands främsta författare. För sin roman Den svavelgula himlen (2017) fick han Svenska Litteratursällskapets främsta utmärkelse, Karl Emil Tollanders pris. Till hans senaste böcker hör brevboken 7+7, Brev i en orolig tid (2019), som han skrev tillsammans med författaren Juha Itkonen. Den nya romanen Tritonus – En skärgårdshistoria utkom hösten 2020. En modern och oemotståndlig roman om musik och gemenskap, framgång och ensamhet. Romanen vann Svenska Yles Litteraturpris 2020. Hans verk har översatts till över 20 språk och han har bland annat i Sverige en stor och växande läsarkrets efter hans genombrott med romanen Där vi en gång gått (2006).

Johanna Stenback
Johanna Stenback

Johanna Stenback
Johanna Stenback är VD och producent på produktionsbolaget All Things Content Oy Ltd. Stenbacks bakgrund är inom public service som tv-producent på Yle och under åren har hon utvecklats till en av de främsta producenterna inom kultur och evenemang. Johanna har under sina 20 år i branschen samlat internationell, nordisk och nationell erfarenhet. All Things Content ingår i Moomin Characters-koncernen.

Mirkku Kullberg
Mirkku Kullberg

Mirkku Kullberg
Mirkku Kullberg är en gränsöverskridande visionär och arbetar inom näringsliv och kultur. Hon har varit VD på Artek och Grünstein samt suttit på ledande positioner inom Nanso och det schweiziska Vitra. Hon har även arbetat som marknadsföringsdirektör på Kämp Group. Med denna bakgrund har hon en lång erfarenhet inom varumärkesbyggande och flerkanaliga distributionsstrategier samt av omstrukturering av företag och varumärken. Hon fungerar idag som ordförande för Alvar Aalto-stiftelsen och är en tankeledare inom skandinavisk design och modernt boende.

Katja Hagelstam
Katja Hagelstam

Katja Hagelstam
Katja Hagelstam är kurator och gallerist, samt grundare till det erkända Helsingforsgalleriet Lokal som lyfter fram finsk konst och design. Hennes passion är att förena människor, finna talanger och framför allt att erbjuda en plattform där de kreativa förmågorna kan växa och blomstra. Hagelstam har jobbat som fotograf i över 30 år och har en känsla för kvalitet, detaljer och tidlös estetik. Hon fokuserar på inredning, arkitektur och konst och har anordnat omkring 60 utställningar i Finland och globalt.

Linda Wallenberg
Linda Wallenberg

Linda Wallenberg
Kurator och konstkonsulent Linda Wallenberg arbetar med internationell samtidskonst och har initierat och drivit flera samarbetsprojekt mellan kultur och näringsliv. Som kurator har hon arbetat med storskaliga verk bland annat av Charlotte Gyllenhammar, Ann Hamilton, Jenny Holzer och Maya Lin samt med grupputställningar av nyexaminerade konstnärer. I samverkan med kommuner har hon även arbetat med offentlig konst och producerat utställningar och drivit offentliga projekt. År 2019 startade hon i samarbete med ArtPlatform ett nätverk som fungerar som en mötesarena för konstkonsulter och kuratorer inom det offentliga konstfältet i Sverige, Norge och Finland.

Anna Tillgren
Anna Tillgren

Anna Tillgren
Anna Tillgren driver idag den egna PR- och kommunikationsbyrån Anna Tillgren AB. Innan hon startade eget var hon PR- och informationsansvarig på Albert Bonniers Förlag i 17 år. Hon har därtill även arbetat på Bokförlaget Natur och Kultur och Rönnells Antikvariat i Stockholm. I dag arbetar Anna med många författare som utkommer på Albert Bonniers Förlag och på andra uppdragsgivare. Sedan 2018 arbetar Anna Tillgren med Schildts & Söderströms med uppdraget att ge större synlighet åt de finlandssvenska författarna i Sverige.

Relaterade artiklar