Nyheter

Så lyckas du med PR i Sverige

Lena Barner-Rasmussen
Så lyckas du med PR i Sverige

Ska du ta steget in på den svenska marknaden? Då kan det löna sig att satsa på PR som en del av marknadsföringsmixen. Daniel Lagerqvist på Fuze, en PR-byrå i Stockholm, ger tips.

Det är många som tävlar om journalisternas uppmärksamhet: under en dag kan det komma hundratals pressmeddelanden till redaktionerna. Många journalister upplever det som irriterande då PR-konsulter och kommunikationsansvariga på företag försöker få dem att skriva om nya produktlanseringar, rekryteringar och innovationer. Men det kan ändå vara mödan värt att försöka: en artikel i en ansedd publikation ger trovärdighet.

“Det krävs grundarbete för att lyckas”, säger PR-konsulten Daniel Lagerqvist, som själv har varit en av journalisterna som bombarderats av företagens kommunikationsavdelningar och PR-konsulter som hoppas på vad man kallar till förtjänad media. Han har jobbat på både Expressen och Aftonbladet, och är nu vd på PR-byrån Fuze.

Allt beror på hur man paketerar sin nyhet.

“Alla journalister är ju ute efter ett scoop men ingen vill ge gratis reklam. Så det gäller att göra din nyhet så attraktiv som möjligt utan att den är för säljig”, lyder hans råd.

Det klassiska är att baka in sin nyhet i en större kontext. Vad är på tapeten just nu och hur bidrar ditt företags tjänst eller produkt till fenomenet?

“Det gäller att hitta ett sammanhang, en intressant vinkel, helt enkelt.”

Ett tips för att testa om nyhetsvinkeln är tillräckligt vass är att fantisera hur en raffig rubrik skulle se ut. Får du ingen bra rubrik är vinkeln antagligen för flummig och ointressant.

Och så gäller det att välja rätt media.

“Vissa medier kan vara väldigt intresserade av din nyhet medan andra inte alls är det”, säger Lagerqvist och tillägger att nyhetsjournalister brukar vara mer svårflörtade än journalister på veckomagasin.

Har man en liten marknadsföringsbudget kan man som företagare själv kontakta journalister. Men i vissa fall kan det löna sig att anlita en PR-byrå. Mycket av PR-arbetet bygger på redan existerande kontakter med journalister. Dessutom kan det vara svårt att själv identifiera en nyhetsvinkel som lockar.

”Som företagare tror man ju på sin grej och då finns det en benägenhet att överdriva sin produkt. Då riskerar din pitch till journalisten att bli för säljig.”

Långsiktigt arbete brukar bära frukt, och en PR-byrå kan hjälpa med positionering och uppbyggandet av ett långsiktigt arbete med journalister. En lokal partner i Sverige har mer koll på marknaden och kan hjälpa med positioneringen. Men Daniel Lagerqvist poängterar att PR-arbetet bara är en del av marknadsföringsmixen. Engagerande innehåll på sociala medier som man boostar med betald synlighet på relevanta kanaler är viktigt för att bygga upp varumärket på längre sikt.

”Den bästa kommunikationen syns i alla kanaler samtidigt.”

Daniel Lagerqvists 5 tips för gör-det-själv-PR:

  1. Hitta rätt samband för din nyhet. “Journalisterna gillar globala trendspaningar som sätter Sverige i kontext. Speciellt Finland är intressant eftersom länderna har många likheter.”
  2. Beskrivande statistik. “Intresset för datajournalistik ökar hela tiden. Kan du backa upp din nyhet med intressant data blir den direkt mer attraktiv.”
  3. Exklusivitet. “Journalister jagar efter scoop. Om du ger en exklusiv förhandsnyhet åt en journalist kan det öka chanserna att din nyhet blir publicerad.”
  4. Odla kontakter med frilansjournalister. “Frilansjournalister måste sälja sina idéer till redaktionerna och därför brukar de tacksamt ta emot tips.”
  5. Kom ihåg rubrik-testet! “Om du kan rubriklägga din nyhet med något slagkraftigt har du antagligen en bra nyhetsvinkel.”
Relaterade artiklar