Nyhetsbrev

Handel med Åland, hur gå tillväga?

Valtteri Satomaa
Handel med Åland, hur gå tillväga?

Åland hör genom Finland till EU och tullunionen, men står utanför EU:s skatteområde. I skattehänseende är Åland således ett tredje område, och därför tillämpas tullformaliteter på all varuhandel över Ålands skattegräns.

Åland är ett av EU:s särskilda skatteområden – ett annat vanligt exempel är Kanarieöarna. EU:s särskilda skatteområden hör till unionen och dess tullområde men står utanför skatteområdet. Till följd av detta skatteundantag har Åland en skattegräns mot såväl övriga Finland som övriga EU. Tack vare skatteundantaget är tax free-försäljning i internationell färjetrafik fortsatt möjlig, vilket bidrar till goda kommunikationer till och från ön.

Även om Åland hör till EU:s tullområde tillämpas tullformaliteter i handel mellan Åland och övriga EU – i beskattningen är nämligen all varuhandel export och import. I praktiken innebär det att säljaren behöver upprätta en exportdeklaration och köparen en importdeklaration. Skattemässigt gäller samma regler som vid utrikeshandel: exportförsäljning är undantagen från skatt, och skatterna uppbärs vid import.

Tulladministration är en av de största utmaningarna för åländska företag: den ger upphov till betydande merarbete och ökade kostnader, och vissa åländska företag har till och med varit med om uteblivna affärer på grund av att potentiella handelspartners upplevt tullbyråkratin som ett hinder. Enligt flera åländska företag går en hel del tid åt till att hitta leverantörer som vill sälja till Åland.

Åländska företag har mest utrikeshandel med Sverige, samtidigt som export från Sverige upplevs som mest utmanande. Trots sin litenhet är Åland inte betydelselöst i affärsvärlden: importen av varor till Åland från utlandet var värd drygt 289 miljoner euro år 2023 och exporten av varor drygt 226 miljoner euro år 2022. Import från Sverige till Åland uppgick till 135 miljoner euro år 2023, medan export från Åland till Sverige uppgick år 2022 till 26 miljoner euro.

Praktiskt tillvägagångssätt

Trots tullformaliteterna är handel med Åland fullt möjligt bara man tar hänsyn till att det rör sig om export och import – även inom EU:s tullområde. Säljaren (exportören) behöver upprätta en exportdeklaration och köparen en importdeklaration, något man kan sköta själv eller så kan man anlita en speditör.

Svenska Tullverket reformerar sin exportprocess i oktober 2024, vilket möjliggör en helt digital hantering. Som exportör lönar det sig precis som tidigare att ansöka om en godkänd plats för export, dvs. ett tillstånd att deklarera varor till export från företagets egen lokal. Det är gratis och går snabbt att söka. Som exportör behöver man upprätta en exportdeklaration och förse fraktföraren med deklarationens referensnummer (MRN). Terminaloperatörer kan fr.o.m. oktober ansöka om godkänd plats för utförsel, vilket möjliggör för fraktförare att lämna anmälan av varor till utförseltullkontoret från t.ex. en hamn-, post- eller flygterminal i stället för att besöka ett tullkontor. Det behövs bara ett tillstånd per terminal och det är terminalinnehavaren som ansöker om det.

Ålands Näringsliv (Ålands Handelskammare) har ett skattegränskontor som erbjuder kostnadsfri rådgivning om handel med Åland och förtullning samt jobbar för att minska tullbyråkratin. Välkommen att ta kontakt med dina frågor om handeln med Åland!

Artikeln är skriven av Valtteri Satomaa, sakkunnig inom skattegränsfrågor hos Ålands Näringsliv.
Bild: Visit Åland / Tiina Tahvanainen

Relaterade artiklar