Ett förstklassigt nätverk inom svensk politik och näringsliv

Jan Larsson, VD för Business Sweden, representerar det svenska näringslivet i Finsk-svenska handelskammarens styrelse. Han är en strängt upptagen man med en bred spännvidd av uppdrag och ett otroligt kontaktnät inom svenska och internationella kretsar av företagsledare och politiker. Här berättar han om sig själv och hur han ser på Finsk-svenska handelskammarens roll.
”Jag har studsat fram och tillbaka mellan politik och näringsliv. Först gjorde jag 13 år i politikens tjänst – efter nästan avslutade ekonomistudier i Uppsala – med finansminister och statsminister Göran Persson – som talskrivare, presschef och sedan statssekreterare innan jag ”fick sparken” av svenska folket när Socialdemokraterna förlorade valet 2006, ” berättar Jan.
”Då ville jag lära mig näringslivet – och hamnade till slut hos McKinsey, som var en fantastisk skola för mig eftersom jag gick in på den lägsta nivån för konsulter och blev tvungen att lära mig hantverket från grunden. Sedan försökte jag bidra lite med insikter, kunskaper och kontakter även inom offentlig sektor – men jag fick sitta på nätterna och göra mina analyser, beräkningar och powerpoints. Då fick jag en bra förståelse för tillämpad företagsekonomi – från strategi till organisation till finans. Det var långa dagar men väldigt lärorikt, en MBA på jobbet. Sedan blev jag kommunikationschef på Nordea och var där i fem år med anställda i Finland, Norge och Danmark.”
Jan lockades tillbaka till politiken inför valet 2014 och höll ihop Socialdemokraternas valrörelse som valgeneral. ”Sedan blev jag konsult igen – på Brunswick – för att till slut hamna som vd på ett vuxenutbildningsföretag, YrkesAkademin, och gjorde sedan ytterligare en sväng tillbaka i finansvärlden och Handelsbanken som kommunikationsdirektör.”
”När man sökte en ny vd för Business Sweden år 2021 tror jag att rekryterarna bland nära hundra kandidater i mig såg en bakgrund som matchade det väldigt komplexa uppdrag som Business Sweden har – att vara managementkonsult, public affairs-konsult, affärsstöd mot företag i alla storlekar – och samtidigt representera Sverige och kunna agera som en del av Team Sweden. Och det är jag glad för. Det är ett väldigt stimulerande och spännande uppdrag i en oerhört effektiv och samhällsnyttig verksamhet,” förklarar Jan.
Rekryterad till styrelsen av Lars G Nordström
På samma sätt som många andra medlemmar i handelskammarens styrelse blev Jan enrollerad via styrelseordföranden.
”Jag fick frågan av dåvarande ordföranden Lars G. Nordström. Eller, egentligen var det ingen fråga: ”Du som VD för Business Sweden har en tradition att uppfylla: din företrädare var del av styrelsen. Det bör du också vara” sa han. Eftersom jag alltid haft stor respekt för Lars behövde jag inte tveka i beslutet.”
Finland och Sverige är konkurrenter på den internationella marknaden men i ännu högre grad i dag viktiga samarbetspartners med ett omfattande korsägande och koncerner som med Norden som bas förgrenat sig över världen. Vilka är dina tankar beträffande handeln Finland-Sverige, utvecklingsmöjligheter, trender?
”I den geopolitiska turbulensen idag är våra länders syskonskap viktigare än någonsin. En gemensam bild av det säkerhetspolitiska läget i närområdet och att kunna samarbeta inom försvar är en självklarhet – liksom att stå upp för frihandel och global ordning. Och idag påverkar de stora politiska besluten näringslivet i både Finland och Sverige mer än på väldigt länge.”
Jan Larsson har vissa specifika minnen av hur samarbetet mellan Finland och Sverige fördjupats under de senaste åren.
”När Sanna Marin gjorde sitt första besök som statsminister till Sverige 2020 var de viktigaste punkterna på agendan miljömål och utvidgning av EU. När president Niinistö var här 2022 låg fokus på säkerhetspolitik och Nato. När sedan president Stubb kom hit 2024 var agendan bredare med utrikespolitik, säkerhetspolitik, försvar och handel på agendan. Idag hade man fått lägga till tullar och frihandel. I ett nötskal tycker jag att det beskriver hur världen påverkar relationen mellan våra länder.”
Jan anser att den traditionellt goda handelsförbindelsen mellan våra länder fortsatt är viktig.
”Jag tror att vi kommer att fortsätta att utveckla handeln mellan våra länder inom en rad olika områden som också kommer att skapa möjligheter för samarbeten och marknadsföring av Finland-Sverige, men också för hela Norden, som gemensamma regioner i den globala ekonomin. Vi har fina samarbeten just nu med att skapa ett gemensamt batteriekosystem med Norge. Vi samarbetar i Norden kring vätgas, halvledare och försvarsindustri. Vi delar paviljong i Expo 2025 i Osaka med övriga Norden. Och det finns stora samarbetsmöjligheter inom kritiska sällsynta jordartsmetaller och andra mineraler – precis som inom elektrifieringen och den gröna omställningen – och säkert inom olika digitala tillämpningsområden. Våra länder hålls samman av stark innovationskraft, ett gott entreprenörskap och ett näringsliv som ligger i framkant av AI och den gröna omställningen. Bakslaget med Northvolt i Sverige kommer inte att minska den globala gröna omställningen och efterfrågan på klimatsmarta lösningar i framtiden.”
Vilka anser du att är Finsk-svenska handelskammarens starka sidor och vilka funktioner kan utvecklas?
”Handelskammaren har gjort väldiga framsteg i att växa i sin närvaro och relevans inte minst för de stora industriföretagen. Det är en imponerande resa som gjorts av Kjell Skoglund och hela teamet och den har inneburit både bättre ekonomi och ökad självständighet – och självklart också ökade krav på verksamheten och engagemanget. Utmaningen nu är ju att bibehålla balansen så att de stora företagens intressen i kammaren inte tar bort fokus från det område där kammaren kan ha störst effekt och påverkan – på de små och medelstoras möjligheter att exportera, samarbeta och växa tillsammans.
Rörlig både i jobbet och privat
Vad gör du när du inte arbetar - intressen, engagemang, relationer? Är det sport som gäller för en född göteborgare?
”Jag är väldigt förtjust i naturen och fysisk aktivitet. Jag trivs som bäst när jag åker skidor eller skridskor, eller är ute och paddlar, vandrar, klättrar eller dyker. De stora öppna landskapen som vidgar vyerna och öppnar tankarna i kombination med den fysiska ansträngningen som skänker ro i själen och ger kraft till kreativiteten – det tycker jag om!”
”Sedan har jag ganska nyligen flyttat in till Stockholm från förorten – och jag har blivit ganska bra på att utnyttja det nära utbudet av kultur och restauranger. Jag håller på att försöka förstå opera. Det har blivit en crash-course i Wagner de senaste månaderna. Folk upplever Wagner som ansträngande med sina långa föreställningar och komplexa melodier. Nu ska jag röra mig ”bakåt” mot de mer lättillgängliga uppsättningarna. Jag har inte fallit helt och fullt ännu – men jag ger Wagner hela 2025 innan jag ger upp!”